Vikten av småskaligt nätverkande och en riktigt bra historia!

Vikten av småskaligt nätverkande och en riktigt bra historia!

I onsdags 22/10 deltog jag som småskalig producent av Upplandskubb, och som representant för ‘Akademin för svenska produkter med skyddade beteckningar’ på Smak & Inspirationsmässan arrangerad av Martin & Servera.

Från Akademin fanns även Tomas Erlandsson från Nordisk Råvara och Kerstin Johanson från Almnäs bruk på plats i montern. Tillsammans tog vi emot en stor del av de 1800 personerna som besökte mässan.

Vi arbetade främst med att öka medvetenhet kring skyddade beteckningar i allmänhet och till svenska produkter med skyddade beteckningar i synnerhet.
I Sverige finns idag 24 produkter med skyddad beteckning. Inom kort ser det ut som att Sverige kommer få ytterligare tillskott då flera ansökningar ligger inne för behandling.

I jämförelse har Italien idag 918 skyddade produkter och Frankrike har 798 skyddade produkter. Det är allt från ostar, korvar, skinkor, spannmål, viner osv. Vi i Sverige är med andra ord där Italien, Frankrike och Spanien var för länge sedan. Tänk vad vi har att se fram emot! Produkter med skyddade beteckningar är en del av dessa länders tradition, stolthet och inte minst deras besöksnäring.

Våra svenska produkter borgar precis som bubblet från Champagne, smöret från Bretagne eller citronerna från Costa d'Amalfi, om en platsbunden småskalighet med hög autenticitet och unika berättelser. Och berättelser eller storytelling det är just var vårt bord var uppdukat med. För våra produkter är förutom att vara av extremt hög kvalitet även sprängfyllda med historier, det är ju inte för inte vi har EU:s starkaste livsmedelskydd genom de skyddade beteckningarna.

Till exempel den om Gotlandslisen, en kulturgröda som odlats på Gotland i hundratals år men som sakta höll på att falla i glömska. Tills några eldsjälar började handså några bevarade exemplar av Gotlandslinsen, något som idag resulterat i att Gotlandslinsen åter odlas på ön.

…Eller den om Upplandskubb, vem och varför det under 1860-talet började kokas bröd i kaffeburkar och mjölkkannor genom vattenbad i norra Uppland? Det vet vi inte, men att väva ihop berättelsen med introduceringen av vedspisarna i svenska hushåll så har vi en berättelse som jag kan prata om i timmar.

..Eller den om Skedvi Bröd, där hantverksmässig tillverkning av knäckebröd lades ned till förmån för storindustrialiseringens effektiviseringsåtgärder. Men där byborna i Stora Skedvi Crowdfundade återuppbyggnaden av de utrivna vedugnarna, ja resten är historia som man brukar säga. En historia som även den kan berättas länge. Och visst är det så att det gräddas knäckebröd med stolthet idag.

Genom Akademin kan vi tillsammans hjälpas åt att öka medvetenheten om våra svenska premiumprodukter, nu är vi ganska få i 🇸🇪, men så var det även för 🇮🇹 och 🇫🇷 en gång i tiden. 🇪🇺

På onsdag den 29/11 dukar vi åter upp detta fantastiska bord då Smak & Inspirationsmässan slår upp dörrarna i Umeå.

Kom gärna förbi så kan vi dela en historia.